"Конете" - част втора
дата:28.09.2015

Галопиращи коне.
Сила, движение, устрем.
Красота, изящество, спокойствие.
Приятелство.
Покой и движение.
Всичко това са те – Конете, – героите от втория албум на едноименния мащабен фото проект на Димитър Христов - 54ka.
Конят, хилядолетният другар и спътник, благородно приел човека до себе си, оставащ неизменно до него през вековете в единство, сливане и хармония. Онова древно същество, даващо ни и днес опияняващото чувство за свобода, водещо ни напред и напред по Пътя...

Изящните фотографии ни разкриват различните състояния на Коня – препускащ, наслаждаващ се и дори забавляващ се, позирайки пред обектива на автора.

Освен изображенията в албума са включени и откровения на известни българи за конете. А в блога на проекта, The Horses, можете да се насладите на забавни моменти около създаването му.
Димитър Христов е художник, дизайнер, фотограф и... мечтател. А най-хубавото на всяка осъществена мечта е, че човек се втурва към следващата...

Rogue Gater

Очаквайте скоро "Конете" - част втора
дата:10.08.2015


Конете са единствените живи митични създания
Димитър Христов за своята страст фотографията
дата:26.09.2011

-Г-н Христов, преди дни представихте в артпространството на Добрич свой проект. Изложбата "Конете", която от 22 септември е експонирана в хотел "Вила ди Полета", е само част от него.
-Изложбата "Конете" е част от представянето на едноименния фотоалбум, който излезе от печат през март. Изданието, както и изложбата до сега са успешно анонсирани в три събития – две от тях в София. Първото представяне на фотоалбума в столицата бе в рамките на събитието "Коне и хора", на което бях поканен, за да разкажа за работата си като фотограф. На официалната премиера имах честта книгата "Конете" да бъде обстойно представена от проф. Георги Лозанов. Изложбата откри поетът Йордан Ефтимов, който е редактор на книгата. Подобно представяне се състоя и в Бургас. В Добрич акцентът е по-скоро изложбата "Конете".

-Как се роди идеята за създаването на фотоалбума?
-Фотоалбумът обхваща периода 2004 - 2010 година. Включва 30 фотографии на коне, придружени от текстове от световната и българската литература, като започнем от древногръцката литература и стигнем до съвременните автори. Подбрани са текстове, които максимално точно обрисуват емоцията и въздействието от тези красиви животни, и допълват всяка една от фотографиите. Целта е чрез общото въздействие от кадър и текст човек да успее най-пълноценно да усети магията на конете, да се зареди с положителна енергия. Идеята на фотоалбума е да доставя удоволствие всеки път, когато бъде разгърнат, с която и да е снимка и текста към нея. Фотоалбумът е издаден с финансовата подкрепа на Борислав Славов. Включени са фотографии, правени на територията на Добричка област - конните бази в Албена, Спасово, Малка Смолница, Лозенец и хиподрума в Балчик. Хубавото при работата по създаването на албума през тези години бе срещата ми с толкова много позитивни хора. Фотографията ми е хоби, но приятели предложиха да направя изложба, а по-късно възникна и идеята за издаването на албум.

-Фотоизложбата представя само част от творбите ви...
В хотел "Вила ди Полета" са експонирани 20 фотоса, още три от творбите ми са подредени в книжарница "Хеликон" в Добрич. Представянето на фотоалбума и изложбата в София и Бургас се състояха в пространства, осигурени от книжарници "Хеликон", които са и единствените разпространители на книгата. -И все пак защо конете се оказаха предизвикателство за Вас? -Конете притежават качества, които се определят като чисто човешки. Странното е, че хората сякаш са ги загубили. При конете няма лицемерие. Отдадени и лоялни, те се подчиняват въпреки физическата си мощ, но само ако срещу тях стои добронамерено същество. Друга особеност на конете е, че са единствените живи митични създания. Не съществуват змейове, но Пегас /летящият кон/ присъства и в съвремието ни. Тези красиви животни, подобно на хората, са фотогенични. Всеки кон има характер. Затова отделям много време, за да ги наблюдавам предварително, преди да започна да снимам. Целта е да усетя животното, за да го представя в истинската му светлина. Така в колекцията от фотографии са пресъздадени буйни, позиращи, елегантни животни.

-Какво още да очакваме от Димитър Христов?
- Проектът ми не спира до тук. Следва продължение под наслов "Зад кадър". Идеята се оформи след множеството въпроси, които ежедневно получавам за процеса на работа по заснимането. "Зад кадър" ще включва видеоматериали, отразяващи работата ми по заснимането на отделните фотографии на коне.

Източник: dobrichmedia.com

Изложба и албум "Конете" представи Димитър Христов в Добрич
дата:23.09.2011

Откриване на изложба и представяне на албума "Конете" на Димитър Христов се проведе снощи във "Вила ди полета" в Добрич.
30 от фотосите му са събрани и в антологията "Конете". Текстовете в нея са от митологията до съвременността. Редактор на антологията е поетът Йордан Ефтимов. "Конете" представлява авторска фотография, снимана в различни конни бази, най-вече Албена, с. Спасово и Лозенец. Първите две представяния на изложбата са били в София, третото в Бургас, и сега във "Вила ди полета" в Добрич.
Конете са фотогенични по свой начин и имат собствено излъчване и характер. Те притежават чисто човешки качества, които ние мислим че имаме, а реално нямаме, сподели Христов. От 12 години, чисто любителски снимане, което прераства в изучаване. Защото няма как да заснемеш какъвто и да е обект, без да си го изучил. Трябва да научиш начина за да го направляваш, това е един дълъг период от време. Общуването с конете изключително много разтоварва човек от стреса, дава му настроение. Един от начините на общуването е докосването, милването, издаването на звучи, сподели още младият фотограф.
Димитър Христо в момента работи над нов видео проект - "Зад кадър" и посетителите на изложбата първи видяха кадри от видеото. На тях се показва всичко, което се случва зад камерата при процеса на снимане, както многото комични, така и опасни моменти от снимките. Повечето от кадрите в проекта са правени на конната база в курорта Албена.

Източник: kulturni-novini.info

Фотоизложбата "Конете"
дата:22.09.2011

Фотоизложбата "Конете" на Димитър Христов (54ka.org) ще бъде открита в 18.30 часа в хотел "Вила ди Полета" в Добрич. Тя представя 20 снимки, изобразяващи красивите животни. Своите фотографии Димитър Христов е издал и в албум, включващ литературни произведения, посветени на конете и отношенията на хората с тях. Изложбата ще може да бъде разгледани до края на месец октомври.

Източник: dariknews.bg

Изложбата "Конете" гостува в Хеликон-Бургас
дата:10.08.2011

Изложбата "Конете" гостува в Хеликон-Бургас. Тя е част от представянето на фотоалбума "Конете" на Димитър Христов. Любителите на тези прекрасни създания ще имат възможност да я посетят от 10.08 до 15.09.2011г.

Източник: helikon.bg

Проф. Георги Лозанов "демитологизира" конете в снимките на Димитър Христов
дата:11.03.2011

Георги Лозанов - преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет, направи изкусна културологична дисекция на образите на коня при представянето на албума – книга "Конете" на Димитър Христов в "Хеликон-Витоша".
Приятели на фотографията, конете и книгата се събраха не само за представянето на книгата, но и за откриването на изложбата на младия български фотограф. "Димитър възвръща на коня статута на нещо естествено, без мит, без еротика",коментира Лозанов. "Като че кара животното само да позира", допълниха присъстващи на изложбата.

Източник: helikon.bg

Изложба "Конете" в "Хеликон-Витоша"
дата:11.03.2011

Дизайнерът Димитър Христов подреди изложба на свои фотографии във фоайето на софийската книжарница "Хеликон-Витоша". Те са част от наскоро излезлия му албум-книга "Конете", който възхити почитателите на тези благородни животни. Премиерата на книгата се състоя на 10 март и събра приятели на фотографията, конете и книгата.

Албумът беше представен от литературния критик Йордан Ефтимов и проф. Георги Лозанов, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет. "Димитър възвръща на коня статута на нещо естествено, без мит, без еротика",коментира Лозанов. Той направи изкусна културологична дисекция на образите на коня и подчерта оригиналността и майсторството на автора на книгата.

Източник: lira.bg

Откриване на изложбата и представяне на албума "Конете" на Димитър Христов
дата:8.03.2011

В навечерието на Тодоровден Хеликон - Витоша ще представи една изложба със завладяващи фотографии на Димитър Христов, посветени на конете. Събитието е част от премиерата на фотоалбума "Конете ", който е и първият по рода си, издаден в България, посветен изцяло на тези красиви и митични същества.
Заповядайте в Хеликон - Витоша
на 10.03.2011 (четвъртък) от 18:30ч.


Източник: helikon.bg

Проведе се първата по рода си фотоизложба "Коне и хора"
дата:25.02.2011

Първата по рода си фотоизложба "Коне и хора" събра популярни лица и обществени личности от света на конете и ездата. Събитието бе организирано от широк кръг любители на конете, професионални ездачи и инструктори, а основната му цел бе да се представи многообразното присъствие на конете в нашия живот, усещането за радост и свобода, което дава контактът с тях, както и благоприятното им въздействие върху хората от всички възрасти. Това бе първата подобна среща на хора, обединени от страстта си по конете и ездата която събра над 300 човека.

Източник: В света на конете

Възхвала на конете
дата:8.02.2011

Фотоалбумът "Конете " на Димитър Христов е преклонение и обяснение в любов към хилядолетния приятел и спътник на човека, конят – като другар, помощник и блян. От незапомнени времена конят следва човека, или пък човекът - коня. Всъщност, вървят заедно през вековете, в хармония, човекът – променящ се и търсещ, конят – търпелив побратим и все така съвършен.

"Конете " е и първият фотоалбум, издаван в България, посветен изцяло на тези красиви и митични същества. Авторът използва синтез от два технически различни подхода - средствата на фотографията и изразителността на живописта, - в опит да преплете реалния образ и мистичната атмосфера така, че общото им цяло да подсили въздействието и да предаде на зрителя пълната гама от усещания, която предизвикват конете.

Авторът на албума е завършил Националната художествена академия през 2003 г. Професионалните му занимания са свързани с дигиталната графика, мултимедията и интернет технологиите.
Част от фотографиите на Димитър Христов са познати от личният му блог 54ka.org и от форум ГРПХЛЛА, българският форум за компютърна графика, дизайн и фотография.

Освен красиви фотоси, в албума са вплетени цитати от класици на световната литература, изваяли незабравими поетични образи на конете като въплъщение на прекрасното и сътворението – Платон, Сервантес, Киплинг, Булгаков, Радичков…

Г. Терзиев
Източник: roguegater.blogspot.com