От неговите фотоси чувам тропота...
Като главен редактор на единственото специализирано списание за коне и конен спорт ЕЗДА, за пет издателски години съм работила с доста фотографи. И трябва да си призная, че текучеството зад обектива на ЕЗДА от фотографи от най-различен калибър бе и е голямо. Това е така, защото коне се снимат много трудно.

Второто нещо, което трябва да си призная е, че дълго време работихме без да се познаваме лично, без да съм стиснала фотографската му десница. Снимките му бяха моста на нашето доверие. И в това бе куриоза на интерактивното ни общуване с Димитър Христов.

Естествено, че го намерих в мрежата. Фотографиите на коне в сайта му ме поразиха.Окото му бе хванало всичко, което се очаква от един кон. Мощ, грация, устрем, вихър... В четириногите черни красавци всеки мускул е трептене и усилие, всеки скок е полет над препятствието. Всичко това Димитър успява да запечата в миг.

Не съм виждала по-добри кадри от дисциплината надпрепускване. Галоп, нагайка, хвърчаща кал, устремен жокей, око на кон... и всико това в един кадър.

Когато се снима един кон, за мен това е повече от изкуство, а Митко сякаш е помолил коня да позира. Това е магия. Табуна или стадото като че ли са по – лесни за запечатване. Но и в двата случая съм убедена, че Димитър Христов се разбира с конете. Което се удава на малцина.

Екатерина Дончева
Гл. Редактор на списание ЕЗДА"Димитър възвръща на коня статута на нещо естествено, без мит, без еротика"

проф. Георги Лозанов
преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет.Фотоалбумът "Конете " на Димитър Христов е преклонение и обяснение в любов към хилядолетния приятел и спътник на човека, конят – като другар, помощник и блян. От незапомнени времена конят следва човека, или пък човекът - коня. Всъщност, вървят заедно през вековете, в хармония, човекът – променящ се и търсещ, конят – търпелив побратим и все така съвършен.

"Конете " е и първият фотоалбум, издаван в България, посветен изцяло на тези красиви и митични същества. Авторът използва синтез от два технически различни подхода - средствата на фотографията и изразителността на живописта, - в опит да преплете реалния образ и мистичната атмосфера така, че общото им цяло да подсили въздействието и да предаде на зрителя пълната гама от усещания, която предизвикват конете.

Освен красиви фотоси, в албума са вплетени цитати от класици на световната литература, изваяли незабравими поетични образи на конете като въплъщение на прекрасното и сътворението – Платон, Сервантес, Киплинг, Булгаков, Радичков…

Г. ТерзиевИзящество, красота, елегантност, сила, живителна индивидуалност и неповторим оригинален стил – това са фотографиите на Димитър Христов.

Конете – символ на свободолюбивата природа и неукротимата воля. Те съчетават в себе си храбростта на лъва, зрението на орела, бързината на елена, ловкостта на лисицата..

Разгръщайки това произведение на изкуството, попадам на откъси от класически световни литературни произведения.

И ако конете някъде са с "дълга шия" и "красиви форми", другаде – непокорни или с "врат – дирек и гръб – ковчег и със сърце на змей", то е защото от всяка страница лъха непокорството в света на дивата природа и желанието на хората да я опитомят.

Венета Иванова, Хеликон ДобричГолямата страст на автора към конете помага за създаването на тези уникални фотографии. Творби, толкова прекрасно изваяни от светлина, че са напълно достойни да изобразят това важно за човека животно - конят. А текстовете, избрани от близкия до Хеликон Димитър Христов, допълват всяка една от фотографиите, създават красиво чувство на почит към тези животни.

Радостин Найденов, Хеликон Витоша